Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Nyergesék első milliárdja II.: Pártkasszától pártkasszáig vá
  2012-07-13 17:08:44, péntek
 
  Nyergesék első milliárdja II.: Pártkasszától pártkasszáig vándorolt a budai malom

2012. július 12. csütörtök

Egy forint befektetése nélkül, néhány hónap alatt jutott milliárdos értékhez egy titokzatos kis szolnoki cég még 2000-ben, az ügyletet akkor két állami bank, az MFB és a Postabank is segítette. A kft.-ben hamarosan megjelent Nyerges Zsolt szolnoki ügyvéd, majd az évek során a vagyon a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Közgép tulajdonába került. Hogyan csináljunk milliárdokat öt lépésben? Sorozatunk második részéből kiderül az is, hogy idén tavasszal egy kőolajkutatásban érdekelt szolnoki üzletember vásárolta meg a cég többségét és vele a Budai Hengermalom értékes Duna-parti telkét.

Nyergesék első milliárdja I.: Tüntesd el az adósságot!

Az első három lépésről a cikk első részében esett szó. Ebből kiderült, hogy hogyan szerezte meg egy teljesen ismeretlen szolnoki cég a Budai Hengermalom vagyonát az MFB és a Postabank segítségével, és ezzel egy időben hogyan szálltak be a kft.-be Nyergesék. Tovább az első részre.

Negyedik lépés: Használd az áron alul megszerzett vagyont és csinálj belőle rengeteg pénzt!

A megvásárolt vagyon nagy része három telek volt: egy nagykátai és egy vecsési ingatlan mellett az igazi gyöngyszemet a Budai Hengermalom Duna-parti egy hektáros kiterjedésű telke jelentette, a Kopaszi-gát tőszomszédságában. Az átlátszó.hu által megtekintett dokumentáció szerint ezt a telket és a rajta lévő építményeket az a szolnoki kft. áfával együtt alig 600 millió forintért szerezte meg pályázat nélkül, MFB hitelből, a hitelből megmaradt 400 millió a két vidéki telekre ment el. Ehhez képest piaci értesülések szerint a nagykátai és a vecsési ingatlant később 1,5 milliárd forintért adta tovább a cég, a bevételből könnyedén visszafizette az egymilliárdos MFB hitelt és megmaradt neki a legnagyobb értékű ingatlan, amelyre 2007-ben két kereskedelmi banktól, a K&H-tól és a CIB-től újabb hitelt vett fel.

A megmaradt Duna-parti telek értékét jelzi, hogy a tulajdoni lapja szerint a K&H 2007-ben 3 milliárd forintos hitelkeretet nyitott a kft. javára csak ezt az ingatlant beszámítva. A cégdokumentumokból és a földhivatali iratokból nem követhető pontosan nyomon, hogy milyen gyorsan fizették vissza a 2000-es MFB hitelt, de a tulajdoni lap szerint 2001-ben, tehát még mindig az első Orbán-kormány idején, újabb 1,166 milliárd forintos jelzálogjogot jegyzett be az MFB a budai ingatlanra. A mérlegek szerint a kft. hosszú lejáratú kötelezettségei 2003-ban a korábbi évek 1 milliárd forintos értékéről nullára csökkentek, a rövid lejáratú kötelezettsége viszont megemelkedtek és csak a 2000-es évek végére csökkentek le.

A szolnoki cég tehát végeredményben egyetlen forint befektetése nélkül, egy állami fejlesztési bank hitele és egy akkor állami érdekeltségben lévő kereskedelmi bank közreműködésével többmilliárdos vagyonhoz jutott. A vagyon egy részének eladásából gond nélkül visszafizették a hitelt, a maradékot újabb hitelek felvételére használták, közben pedig a Duna-parti telek, a vagyon ,,gyöngyszeme" a birtokukban maradt. Ráadásul folyamatosan pénzt termelt, hiszen a malmot bérbeadták egy profi malomipari vállalkozásnak.

Ötödik lépés: Be a szervezetbe!

A tranzakció sorozat remekül illeszkedik a Budai Hengermalom hosszú és viszontagságos történelmébe, hiszen a malom az 1990-es évektől kezdve a pártpénztárnokok kedvenc játékszere volt. (Lásd még Mong Attila-Vajda Éva: Az ártatlanok kora, Elektromédia, 2009) Az 1990-es évekhez képest csak annyi változott, hogy a 2000-es években egy másik ,,szervezetet" gazdagított a vagyon.

A hőskor: 1994-ben például még a Princz-féle Postabank nyújtott segítséget a korábbi MSZP pártpénztárnok, Máté László cégének, hogy privatizálhassa a malmot. Máté cége 368 millió forintos hosszú lejáratú hitelt kapott, majd a már magánosított malmot a Postabank folyamatosan hitelezte. 1997 augusztusára a bank kinnlevősége 2,4 milliárd forintra duzzadt. Ekkor a Postabank egy vagyonértékelésre hivatkozva 300 millió forintért kivásárolta Máté 50 százalékos üzletrészét, a tranzakció pedig a Princz per vádiratában is szerepelt. Az ügyészség szerint ugyanis a Princz utasítására lebonyolított ügylettel a bank vezére jelentős vagyoni hátrányt okozott a pénzintézetnek, hiszen irreálisan magas áron felül vette meg Máté üzletrészét a masszívan eladósodott malomban.

A vádat nem sikerült bebizonyítani, sőt furcsa módon a perben segítette Princzet a 2000-ben lebonyolított eladás. Az egykori Postabank vezér érvelhetett azzal, hogy a vagyon egy részét sikerült “jó" áron értékesíteni az első Orbán-kormány alatt, az MFB és a Postabank új vezetésének segítségével. Princz védekezésképpen az MFB-kölcsönre hivatkozhatott, hiszen az 1 milliárdos vételár alapján Máté 50 százalékos üzletrésze még 500 milliót is érhetett, amit persze a cég tetemes adóssága valamelyest árnyalt.

A 2000-es adásvétellel annyi változott csak, hogy a malom - immár a terhes örökségtől, kifizetetlen és az állam nyakára maradt Postabank hitelektől, köztartozásoktól mentesen - szép lassan - papíron is - egy másik pártkassza közelébe került. Eleinte csak Nyerges Zsolt jelenléte jelezte a bennfenteseknek, hogy ki az úr a malomban, de az ingatlanokat, tárgyi eszközöket az MFB hiteléből megszerző szolnoki kft.-be már 2002-ben nevesítve is beszállt a MAHIR, 2003-ban a Töröcskei István érdekeltségébe tartozó Pro-Aurum, 2006-ban pedig a Közgép, amely viszont - mint az átlátszó.hu felfedte - Simicska Lajosé. Érdekesség, hogy így - egy időben legalábbis - Simicska telekszomszédja volt egy másik oligarchának, a Kopaszi-gátat sokáig jegyő Leisztinger Tamásnak.

Simicska Lajos a Közgép tényleges tulajdonosa

Nyilvánosságra hozzuk azt a kiszivárogtatott iratot, amely Simicska Lajost a Közgép Zrt. tényleges tulajdonosaként ismeri el. Ezzel talán lezárulhat az állammal való üzletelésben a kormányváltás óta rendkívül szerencsés, ám titkolódzó cég tulajdonosi hátteréről szóló több éves találgatássorozat. Tovább a teljes cikkre.

Alig pár nappal az átlátszó.hu tavaszi cikke után a Közgép eladta a ,,minősített többségű befolyást biztosító" részesedését az értékes budai telket birtokló cégben egy 2011-ben alapított vállalkozásnak, amely a szolnoki illetőségű Remeczki Ferenc egyszemélyi tulajdonában áll. Áprilistól a gázkereskedelemmel foglalkozó Femgas Kft. lett a fő tulajdonos, Remeczki pedig ügyvezető is a Budai Malomipari Kft.-ben. Remeczki az olajbizniszből ismert, miután ügyvezetője az ománi érdekeltségű, ám ciprusi bejegyzésű cég birtokában lévő kőolajkutatással foglalkozó MB 2001 Kft-nek. A ciprusi anyacég az 1990-es évek végén az azóta felszámolt Szolnoki Kőolajkutató Rt-ét privatizálta.

Mong Attila

(Fotó: atlatszo.hu/D. Kovács Ildikó)

http://atlatszo.hu/2012/07/12/nyergesek-elso-milliardja-ii-partkasszatol-partkass zaig-vandorolt-a-budai-malom/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: pártpénztárnokok, köztartozásoktól, közreműködésével, kiszivárogtatott, kőolajkutatással, kőolajkutatásban, privatizálhassa, védekezésképpen, kötelezettségei, telekszomszédja, bennfenteseknek, tulajdonosaként, érdekeltségben, többmilliárdos, végeredményben, kötelezettsége, pénzintézetnek, nyilvánosságra, vállalkozásnak, olajbizniszből, érdekeltségébe, hivatkozhatott, pártpénztárnok, visszafizették, viszontagságos, lebonyolított, pártkasszától, visszafizette, bebizonyítani, partkasszatol, megemelkedtek, kormányváltás, egymilliárdos, jelzálogjogot, történelmébe, milliárdokat, budai malom, forint befektetése, ügyletet akkor, évek során, kőolajkutatásban érdekelt, első három, cikk első, teljesen ismeretlen, időben hogyan, első részre, áron alul, megvásárolt vagyon, vecsési ingatlan, igazi gyöngyszemet, hektáros kiterjedésű, rajta lévő, Nyerges Zsolt, Simicska Lajos, Budai Hengermalom, Budai Hengermalom Duna-parti, Mong Attila-Vajda Éva, Princz-féle Postabank, Máté László, Töröcskei István, Simicska Lajosé, Leisztinger Tamásnak, Simicska Lajost, Közgép Zrt, Remeczki Ferenc, Femgas Kft, Budai Malomipari Kft, Szolnoki Kőolajkutató Rt-ét, Mong Attila, Kovács Ildikó,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
William Shakespeare idézet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Mosolyogtál már ma?  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Szép estét kedves látogatóimna...  A világnak égető szüksége van ...  Facebookon kaptam  Ahogy emelkedik a rezgés...  Április 22. a Föld napja,  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  William Shakespeare idézet  Ázzal aki csak szép  Minden szülő a lényével nevel.  Két tekintet van  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindenünk, amink van, amit sze...  Facebookon kaptam  Ez a jó az alvásban.  A végzet az  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A föld szépségéért  Szép estét  Facebookon kaptam  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Volt egy...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A föld szépségéért  György napra  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A keserű igazság  Semmit ne higgy el  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Beney Zsuzsa - Tavasz  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bizonyos kulturális szint nélk...  Környezetvédelem  Beney Zsuzsa  Messziről jött ember  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Naplemente  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Semmit ne higgy el  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  A fák lelke  Jó éjt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Maradék idő  Facebookon kaptam Krisztina b...  Viharban csak az a fa marad ál...  Alakot vált...  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Ez a jó az alvásban.  Facebookon kaptam  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Rögtön puha Mézes Krémes  Ma a legtöbb civilizált ember ...  802 esztendeje, 1222. április ...  Bizonyos kulturális szint nélk...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Tavasz  A fák lelke  Facebookon kaptam  Gondolatok az életről és szere...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Álom  A legnagyobb hiánycikk manapsá... 
Bejegyzés Címkék
budai malom, forint befektetése, ügyletet akkor, évek során, kőolajkutatásban érdekelt, első három, cikk első, teljesen ismeretlen, időben hogyan, első részre, áron alul, megvásárolt vagyon, vecsési ingatlan, igazi gyöngyszemet, hektáros kiterjedésű, rajta lévő, hitelből megmaradt, vecsési ingatlant, bevételből könnyedén, legnagyobb értékű, megmaradt Duna-parti, tulajdoni lapja, ingatlant beszámítva, földhivatali iratokból, első Orbán-kormány, budai ingatlanra, mérlegek szerint, korábbi évek, rövid lejáratú, 2000-es évek, állami fejlesztési, akkor állami, részének eladásából, maradékot újabb, vagyon &#8222, birtokukban maradt, malmot bérbeadták, profi malomipari, tranzakció sorozat, 1990-es évektől, pártpénztárnokok kedvenc, ártatlanok kora, 1990-es évekhez, 2000-es években, másik &#8222, korábbi MSZP, bank kinnlevősége, vagyonértékelésre hivatkozva, tranzakció pedig, ügyészség szerint, bank vezére, masszívan eladósodott, perben segítette, 2000-ben lebonyolított, egykori Postabank, részét sikerült, 2000-es adásvétellel, malom &#8211, terhes örökségtől, állam nyakára, másik pártkassza, időben legalábbis, másik oligarchának, kiszivárogtatott iratot, állammal való, teljes cikkre, értékes budai, 2011-ben alapított, szolnoki illetőségű, olajbizniszből ismert, ománi érdekeltségű, ciprusi anyacég, 1990-es évek, azóta felszámolt, pártpénztárnokok, köztartozásoktól, közreműködésével, kiszivárogtatott, kőolajkutatással, kőolajkutatásban, privatizálhassa, védekezésképpen, kötelezettségei, telekszomszédja, bennfenteseknek, tulajdonosaként, érdekeltségben, többmilliárdos, végeredményben, kötelezettsége, pénzintézetnek, nyilvánosságra, vállalkozásnak, olajbizniszből, érdekeltségébe, hivatkozhatott, pártpénztárnok, visszafizették, viszontagságos, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4582
  • e Hét: 18812
  • e Hónap: 29923
  • e Év: 183419
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.